Een vast contract, variabel of één met dynamische tarieven .. we merken dat velen door de bomen het bos niet meer zien. Voor een goede keuze, is het toch van belang de verschillen enigszins te begrijpen. Wij leggen ze uit en helpen u bij de juiste keuze. Toch nog vragen? Aarzel niet  contact op te nemen.

Welke contractsvormen?

Vast Contract

Van oudsher, kennen we het ‘vaste contract’ voor de energielevering: een vast/ gelijkblijvend tarief voor een bepaalde, langere periode. In de huidige markt, zien we deze groep contractanten steeds kleiner worden. Mensen die ‘uit contract lopen’, gaan automatisch door naar Variabel :

Variabel Contract

In de huidige markt is (bij de grote, bekende leveranciers) een Vast Contract ook weer mogelijk, maar zonder uw initiatief wordt verlengd naar Variabel: levering van energie voor onbepaalde tijd, met periodiek veranderende tarieven. Je zou kunnen zeggen, Variabel = traag Dynamisch :

Dynamisch Contract

Tegenwoordig bestaat een derde mogelijkheid: levering van energie tegen dynamische tarieven. U neemt energie af voor ‘beursprijs + opslag’. De beursprijs is de prijs waarvoor alle partijen energie inkopen. De opslag betreft een dekking van inkoopkosten en/of een winstmarge.

Dynamisch .. hoe zit dat?

Dynamisch contract = energie voor ‘beursprijs + opslag’, maar wat betekent dat nu precies en wat zijn de voor- en nadelen? Heel kort door de bocht: de energie die u verbruikt, koopt u voor korte-termijn-prijzen (elektriciteit per uur, gas per dag en met inzicht in ‘morgen’).

De beursprijzen zijn voor iedereen inzichtelijk (zie FAQ onderaan). Dat is de reden waarom u wisselend wordt afgerekend, want de kosten voor opslag, belasting en netbeheer zijn altijd hetzelfde. Een uitgebreidere uitleg vindt u op de pagina ‘ Wat betaal ik? ‘.

Voordelen
  • Gemiddeld lagere tarieven (grafiek)
  • Maandelijks boetevrij opzeggen
  • Huidige, lage tarieven = fors besparen
  • Vooruitzicht in de tarieven van morgen
  • Verbruik te plannen? Besparen bij laagstand
Nadelen
  • Soms hoger tarief dan ‘Vast’ (grafiek)
  • Opslag sommige leveranciers ‘ondoorzichtig’
  • Minder zekerheid v.w.b. uw kosten / meer risico *

* In onze dienstverlening, zit o.m. de  Energie-APK en beperken wij uw risico aanzienlijk: we plannen jaarlijks een contactmoment, voor wijzigingen in uw situatie. Voorts faciliteren wij een App, waarmee u uw verbruik kunt inzien en wordt gewaarschuwd bij afwijkend verbruik.

Lastig? Wij helpen u graag!

We rekenen uw situatie  vrijblijvend door, met vaak forse besparingen

f.a.q.

U HEEFT VRAGEN. WIJ GEVEN ANTWOORD.

Veel vragen komen op hetzelfde neer, hier een selectie:

1. Wie bepaalt de hoogte van de (dynamische) tarieven?

De hoogte van de beursprijzen wordt uitsluitend bepaald door vraag en aanbod. Net als aandelen, fluctueren deze tarieven dus voortdurend. Voor elektriciteit zien we prijzen per uur en voor gas per dag, voor beide altijd een dag vooruit. Voor de actuele stand van zaken: zie vraag 3.

2. Energie tegen inkoopprijs .. echt waar, kan dat?

Met de komst van slimme meters (op ieder moment, op afstand uitlezen meterstand) en geavanceerde software, is het mogelijk geworden korte-termijn-verbruik te meten en te factureren. Daarom kunnen eindgebruikers nu ook meeliften op beursprijzen (stroom per uur, gas per dag).

3. Waar vind ik ze dan, die inkoop-, spot- of beurstarieven?

Er zijn veel sites die deze dagtarieven tonen voor Stroom en Gas. Allemaal zijn ze gebaseerd op de beurskoersen van EPEX (Stroom) en LEBA/ EEX (Gas). Een handige vinden wij, is de website van NieuweStroom (link) waar wij onze ‘dynamische klanten’ onderbrengen.

4. Soms zijn tarieven (onder) €0,00, is het dan echt gratis?

Ja en Nee, want de levering is op die momenten écht gratis (of levert u zelfs wat op). Maar, u betaalt voorts nog wél de opslag bij de leverancier (NieuweStroom: €0,018/kWh stroom en €0,105/m3 gas) en belasting, zie evt.  wat-betaal-ik? (link). Zelfs dan, zijn er gratis momenten!

5. Is een dynamisch contract (altijd) goedkoper?

Over langere termijn zijn dynamische tarieven, gemiddeld lager en is een dynamisch contract dus goedkoper. Maar, omdat beursprijzen fluctueren, kunnen dynamische tarieven soms hoger zijn dan vaste tarieven. Wat op dit moment gunstig is voor u, kunnen we vrijblijvend onderzoeken.

6. Is ‘dynamisch’ slim met een elektrische auto?

Zeker als u enigszins flexibel bent in de momenten waarop u laadt, is dynamisch zeker slim. U ziet (vraag 3) wanneer – later die dag of de dag erop – tarieven laag staan. Als u op die momenten laadt, zijn forse besparingen te realiseren. Sommige laders, kunnen dit zelfs zelf regelen.

benieuwd naar uw mogelijkheden?
we informeren u graag en vrijblijvend